0
Your Cart

Jak nepodělat drink

Jak nepodělat cocktail na domácím baru…

Ať už je léto nebo zima a vy trávíte čas u bazénu nebo na horské chatě, nastane občas situace, že si chcete vykouzlit dobrý drink a udělat si pěkný večer. Stojíte nad domácím minibarem a přemýšlíte jak na to. Tady je pár dobrých rad, jak to nepoplést už na začátku, a aby výsledek neletěl do dřezu po prvním napití. 

První a zcela zásadní rada je, nepoužívejte béčkové lahve. Jestli si chcete umíchat fenomenální Daiquiry a vypadat na Vaší pool party jako super cool boy před Vaší sexy sousedkou, nepoužívejte tuzemský rum místo dobrého bílého rumu. Také Váš žaludek Vám poděkuje. Nic proti tuzemáku, ale ten necháme, až pojedete s kamarády na vodu. Ruku na srdce, kvalitní ingredience jsou základ jak v kuchyni, tak na baru. Samozřejmě druhý extrém je použít super drahou lahev rumu na Cuba libre. Buďme ale rozumní a šáhněme raději po té dražší variantě, kterou máme odzkoušenou nebo víme, že do daného cocktailu dobře pasuje. 

cocktail
cocktail na piáně

Druhá rada zní – nebuď barman Babica. Internet je plný receptů od profíků, které jsou vyzkoušené a makají dobře. Proto se jich držte a neměňte poměry dle svých pocitů. Chápeme, že postupem času na večírku má člověk tendenci přidávat na síle svému drinku, ale i zde se vyplácí držet se receptu a nepřehánět to. S tím souvisí další věc, nezaměňovat ingredience. Když je někde napsán malinový sirup a Vy přidáte čerstvé maliny, bude to jiné. Neříkáme, abyste doma neexperimentovali, avšak s rozumem. A pozor na cukrový rasismus. Hnědý cukr chutná jinak než ten bílý. To samé platí o limetkové a citronové šťávě. I když ten Jirka masterchef Babiců tvrdí něco jiného, v cocktailu chutná každá šťáva jinak. 

Praxe dělá mistra a učený z nebe nespadl. Zkoušejte, tvořte a míchejte. Nebojte se toho a míchejte pro své kamarády a partnery. To nevadí, že se hned něco nepovede. Však ono to příště vyjde. Choďte do cocktail barů. Koukejte profesionálním barmanům pod ruce a nebojte se zeptat. Většina profíků si rádo popovídá s erudovaným hostem o cocktailech. Pokud Vás tato disciplína opravdu baví, můžete navštívit barmanský kurz, kde dostanete dobré základy. 

S praxí je samozřejmě spojeno i patřičné vybavení. V dnešní době internetu je objednání základních pomůcek jednoduché jak objednání cocktailu v baru a finančně Vás to nezruinuje. Pokud s barmanským vybavením nedisponujete, nevěšte hlavu. Místo shakeru může postačit zavařovací sklenice či jiná uzavíratelná nádoba. Ale s dlouhodobého hlediska je to nepřípustné. Zavařovačkou místo shakeru tu sexy sousedku neoslníte. Na začátek dobrý, ale na profíka jako budete Vy, je to málo. A pozor, perlivé nápoje do shakeru nepatří. Mohli byste si vymalovat byt či se ošklivě zranit. A nechcete vysvětlovat kamarádům, že Vás „knockoutoval“ shaker. 

Velmi podstatná věc je led. Ano tak základní a banální věc jako je led. Mějte doma dobrý led v dostatečném objemu. Divili byste jak s tímto problémem bojují i na řadě míst v gastronomii. Led je strašně podceňovaná věc, která dokáže zkazit i velmi dobrý cocktail. Naplňte sklenici celou ledem. Ne do půlky. Celou. Led má chladit ne tát. Není nic horšího než teplej drink. Pokud používáte shaker, naplňte ho také celý ledem. Jinak se Vám led rozbije a drink zbytečně naředí. A to přece nechceme.  Pokud nemáte kostkový led, doporučujeme si udělat velký kus ledu, který si poté rozporcujete dle potřeb. Pozor na prsty až do toho budete mlátit kladivem nebo jiným inštrumentem z Vaší dílny. 

Závěrečný bod je asi nejvíce potřebný. Buďte milý a pozorný hostitel a barman. Ptejte se svých hostů, na co mají chuť, jak to mají rádi a jak je můžete udělat šťastné. Pohostinnost se bohužel v dnešní době vytrácí i z profesionální gastronomie. Dobrého barmana nedělá zdvižený límeček u košile, ani že umí hodit shaker za záda, ale jestli se jeho hosti cítí u něj na baru dobře.

Víte, jaký je rozdíl mezi barmanem a bohem? Bůh si nemyslí, že je barman. Jsou ale bozi dobří a špatní. Můžete být hvězda domácího večírku, když ovládnete řemeslo cocktailu, ale taky můžete být brzo hvězda nechtěná. Dobrý barman je gentleman s dobrými mravy, i když vypráví nemravné vtipy. Uvidíte sami, že časem bude pro Vás největší odměna smějící se tváře Vašich kamarádů, kteří hltají Vaše cocktaily jeden za druhým, protože jim chutnají. To je pro barmana prostě nejvíc.

P.S. Barmani vždy byli králové a královny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *