0
Your Cart

Gloria – český kávový likér

Gloria – český kávový likér

Dnes se podíváme na produkt našeho hosta z podcastu Tomáše Mozra. Jedná se o single origin coffee liqueur, který se jmenuje Gloria.

Historie kávy, potažmo kávovníku, sahá až do etiopských příběhů. Však první dohledatelné použití kávy ke konzumaci se datuje do 9. století v Etiopii a pravděpodobně i do oblasti dnešního Jemenu.
Do Evropy se kafe dostává až na přelomu 16. a 17. století. Počátkem 17. století se také začaly prosazovat čaj a horká čokoláda v Evropě. V průběhu 18. a 19. století se káva stala jednou z nejdůležitějších obchodních komodit, což vedlo k rozvoji obrovského „kafe businessu“ a hlavně masivnímu zakládání plantáží po celém světě.

Gloria je  tzv. Single Origin Coffee Liqueur – to znamená, že zatímco skoro všechny ostatní likéry jsou vyráběny ze směsi různých káv, Gloria je založena na unikátnosti jednoho druhu výběrové kávy z konkrétní oblasti. Název Gloria je inspirován prvním doposud známým písemným popisem kávového koktejlu, který se v roce 1869 objevil v knize Cooling Cups & Dainty Drinks od Williama Terringtona. Café Gloria se skládalo rovným dílem ze silné světlé kávy a koňaku s tím, že cukr se přidával podle chuti.

Základem tohoto hořkosladkého likéru je pomalu macerovaná výběrová káva  Los Lajones z regionu Boquete z Panamy.

Tato káva je 100 % arabica, která byla sklizena v únoru 2023 na farmě Graciana Cruze, nacházející se ve výšce 1800–2000 metrů nad mořem. 
Kromě kávy, jejíž původ je jasně deklarován, se jedná o produkt české výroby, a to od procesu pražení v české pražírně výběrové kávy Doubleshot, přes výrobu cold brew podle originální receptury Gloria Spirits, až po finální blending s obilným destilátem a následné lahvování, které se odehrávají v pražské palírně Garage22.

 
 

Faktorem ovlivňujícím nezaměnitelný charakter, chuť či kvalitu kávy je nejen terroir, tedy jakýsi souhrnný vliv prostředí a lokality na zemědělské produkty, ale také konkrétní období sklizně, kdy se rok od roku může káva lišit. I proto klade Gloria Single Origin Coffee Liqueur důraz jak na vybranou oblast (Panama), tak na konkrétní sklizeň (2023). Ve výsledku se tedy jedná o podobně limitovanou produkci řídící se podle sklizní, jako je tomu v případě vína.

Gloria je jedním z nejméně sladkých kávových likérů na světě. Důležité je si uvědomit, že sladkost kávového likéru je ovlivněna jednak obsahem cukru, ale také mírou alkoholu, a v neposlední řadě kvalitou kávy a způsobem jejího pražení.

Pokud byste se rozhodli vypít celou lahvičku tohoto srdceberoucího produktu, zjistíte, že v přepočtu na espressa odpovídá 1 lahev (12,5 panáků) mírou kofeinu cca 6 espressům. Což je průměrná denní dávka průměrného Itala. 

Ideálním způsobem je vychutnat si likér samotný na ledu, vychlazený nebo jako součást koktejlu
(, Gloria Cocktail, Coffee Negroni, Gloria & Tonic atd.). Nemělo by se však zapomínat ani na to, že likér se skvěle hodí (nejen) pro přípravu dezertů, a obzvláště dobré je Arabica Affogato, kdy stačí přelít kopeček zmrzliny panákem likéru. Samozřejmě nesmíme opomenout ani náš milovaný drink Espresso Martini, kde je Glorie fenomenální a strhává na sebe pozornost celého cocktailu.

Na zdraví…

P.S. Dáme kafe?

PŘÍPRAVA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *