Milujeme pití slivovičky, ale zelenou nebo čertem taky nepohrdneme, k tomu 7 piv a ráno bude ouvej. Každopádně Česká republika je na velmi vysoké úrovni, nejenom v konzumaci, ale hlavně v palírenství. I když se v posledních letech rozmáhá tuzemská whisky nebo gin, pálení z ovoce má u nás mnohaletou tradici a hlavně kvalitu. Za tu dobu se vyvinulo neuvěřitelným způsobem a stalo se národním pokladem. Podívejme se, jak to všechno začalo.
Blog, Strana 2
Výpis článků
Náš investigativec alkoholog se tentokrát vydal na ostrov v Atlantickém oceánu, který náleží Portugalsku, jehož jméno je Madeira. Tomuto exotickému koutku Evropy se přezdívá ostrov věčného jara. Je to díky příjemnému podnebí, které zde panuje většinu času v roce. Díky dostatku přeháněk, je ostrov krásně zelený a bohatý na všechny možné druhy flóry. Je zajímavé, že podnebí zde vyhovuje, jak cukrové třtině, tak i révě vinné. Což není tak běžné, vzhledem k tomu, že každá z těchto plodin potřebuje trochu jiné klima.
O whisky ze země vycházejícího slunce koluje řada mylných mýtů a polopravd. Na druhou stranu je to jedna z nejvíce trendy kategorií pro 2. dekádu třetího tisíciletí. Japonská whisky je velice uznávaná mezi fanoušky a určitě stojí za to ji ochutnat a věnovat ji pozornost.
Po přečtení tohoto nadpisu se jistě lidé z jižní Moravy popadají smíchy za břicho. Ale možná byste se divili, na kolika místech můžeme najít v Praze vinice. Pro nic za nic se nejmenuje část Prahy 2 Vinohrady. Jak staré pověsti vyprávějí, byl to právě kníže Václav, který v 10. století založil na Pražském hradě vinice. I jeden z nejvýznamnějších českých vladařů, Karel IV., napomohl Praze k rozvoji pěstování vína.
Protože se náš portál Alkoholog zabývá degustacemi alkoholu, je potřeba si říct, jak na to. Samozřejmě to tam můžete lupnout na „ex", ale pokud patříte spíše mezi „fajnšmekry", je pár základních rad, jak si daný vzorek lépe vychutnat a možná v něm i něco rozpoznat. Budeme pracovat s myšlenkou, že chcete opravdu daný vzorek poznat, a nejen machrovat před hezkou barmankou/barmanem.
V Praze najdeme opravdu mnoho dobrých barů. Těch béčkových ještě víc, ale ty necháme na jindy. Dneska Vás chceme vzít na skleničku po tradičních pražských barech, které se specializují na kategorii alkoholu, dobrou úroveň servisu a máme je odzkoušené z vlastní praxe. Prostě místa, kde můžete ochutnat něco dobrého a budete se tam cítit dobře.
Privátních značek alkoholu roste jako hub po dešti. Asi si říkáte, co znamená spojení „privátní značka". Je to jednoduché. Oslovíte společnost, která vyrábí či míchá alkohol na zakázku. Dáte lahvi jedinečný název, vyřídíte povolení, necháte zkompletovat a máte svoji značku destilátu hotovou. Teď už stačí jen marketing, ať to máte komu prodávat.