Historie whisky je krásná a pestrá. Vedou se ale spory o tom, kdo stál u jejího zrodu. Jestli to byli Irové nebo Skoti. Irové mají svou legendu o svatém Patrikovi, ale první opravdová písemná zmínka o whisky, která není postavena jen a pouze na legendě, pochází ze Skotska z roku 1494. V královských účetních knihách lze najít zápis „osm bollů sladu pro mnicha Johna Cora na výrobu aqua vitae".

Výrazem živá voda, latinsky aqua vitae, se whisky označovala již od svého počátku. V gaelštině se živá voda řekne uisge beatha. To se postupem času zkrátilo na „usky‘" a tento výraz se častým přetvářením v různých nářečí překroutil na whisky. Vidíte sami, že už tenkrát věděli, že whisky je lék.
Whisky v Americe
I když kořeny whisky leží na ostrovních státech, můžeme ji najít i v dalších oblastech. Jsou to místa, kde se daří pěstování obilí. Přesuneme se za velkou louži, kde se podíváme do Spojených států amerických a Kanady.

V dnešním USA se whiskey začíná prosazovat až v polovině 18. století. Souvisí to s příchodem emigrantů ze Skotska, Irska a Holandska, kteří si přinesli umění pálení obilí ze svých mateřských zemí. Americká whisky je odlišná od té ostrovní v mnoha směrech. Nejenom skladbou obilí, ale i fermentací či prací se sudy. Na svém počátku se používá k výrobě americké whiskey hlavně žito, postupem času se přechází na kukuřici. Tu objevili kolonizátoři jako planý druh v Kentucky, kde má tato plodina nejlepší podmínky pro svůj růst.
Bourbon, Tennessee whisky, nebo žitná jsou hlavní směry americké whiskey. Mezi nejznámější značky této kategorie patří například Jim Beam, Jack Daniels nebo Maker's Mark.
Je zajímavé, že roste také výroba ochucených likérů na bázi whiskey. Ochucovat whiskey má svoji tradici. Ale prvotním důvodem bylo, že výrobci chtěli zakrýt vady pálenky.
Kanadská whisky
Nesmíme opomenout zemi javorového listu. I když zde není whisky tak hojně vyráběna jako v USA, má kanadská whisky své fanoušky a patří tak právoplatně na mapu whisky světa. Podobně jako ve Spojených státech amerických, tak i v Kanadě sehráli klíčovou roli nově příchozí osadníci na počátku 19. století. Kolem roku 1840 už v Kanadě existovalo cca 200 palíren, ty známé a komerční vznikaly postupně přeměnou z mlýnů. To byla také cesta, kterou začínala impéria Henry Corbyho, Jamese Gooderhama Wortse, Josepha Seagrama, Hirama Walkera nebo J. P. Wisera.
Japonská whisky
Pro opravdové fajnšmekry je zde daleko zajímavější destinace, Japonsko. První soudek americké whiskey se na japonském císařském dvoře objevil už v roce 1854. Není však potvrzené, že obsah kdokoliv, tím spíš japonský císař, ochutnal. Rukopis japonské whisky je velmi podobný té skotské. Znalost produkce whisky si Japonci přinesli ze Skotska na počátku 20. století. Muž, který znalost výroby studoval ve Skotsku, a pak ji následně přivezl do Japonska, se jmenoval Masataka Taketsuru (nar. 1894), který je tak právoplatně považován za otce japonské whisky.
Krátce po návratu ze Skotska se pan Taketsuru objevuje v palírně Yamazaki, kde pomáhá s produkcí kvalitní whisky. Spolupráce ovšem netrvá dlouho a v roce 1934 zakládá Taketsuru vlastní společnost jménem Dai Nippon Kaju K. K. na ostrově Hokkaidó a první whisky opouští její brány v roce 1940. Jméno firmy se později změní na Nikka a společně se Suntory půjde v budoucnosti o největší producenty whisky v Japonsku.
Když se ukázalo, že whisky bude v Japonsku populární, zažila v 60. letech doslova zlaté časy. Došlo k zakládání dalších palíren a povědomí o tamější produkci se dostávalo i daleko za hranice Japonska. V 90. letech se situace lehce změnila (a bohužel ne k lepšímu), když se během krize začaly pít čím dál levnější destiláty. Každá krize ale přejde a dnes je whisky nejpopulárnějším destilátem v Japonsku, který ve spotřebě poráží dokonce i tradiční saké.
Chcete ochutnat japonskou whisky?
Pokud by Vás zajímalo více o whisky, doporučujeme navštívit degustaci japonské whisky