JAPONSKÁ WHISKY

O whisky ze země vycházejícího slunce koluje řada mylných mýtů a polopravd. Na druhou stranu je to jedna z nejvíce trendy kategorií pro 2. dekádu třetího tisíciletí. Japonská whisky je velice uznávaná mezi fanoušky a určitě stojí za to ji ochutnat a věnovat ji pozornost.

V Japonsku se whisky začíná vyrábět ale až ve 20. století, tedy o více jak 400 let později než ve Skotsku. U zrodu whisky v Japonsku stál Masataka Taketsuru. Muž, který dokončil v roce 1920 univerzitu ve Skotském Glasgow, a který strávil několik let praxe a studia ve Skotsku po palírnách.

Jeho úkolem bylo naučit se vyrábět whisky v zemi, kde má tento destilát své kořeny, a poté tuto znalost přenést do své domovské země na východě Asie. Tomu také dostál a po svém návratu do Japonska byl najat jako mistr palírník Šindžiró Toriim, kterému pomáhal rozběhnout první palírnu skotské whisky v Japonsku stojící na staré cestě mezi Kjótem a Osakou.

Tato první palírna byla pojmenována Yamazaki, podle vesnice, která ležela kousek od destilerky. Provoz se rozběhl v roce 1924 a v roce 1929 spatřila světlo světa první japonská whisky jménem Shirofuda neboli Bílá etiketa. Nebylo to však tak jednoduché. Mistr Taketsuru se zkraje potýkal se všemožnými potížemi – při stavbě palírny i při vývoji prvních whisky. 

Po skončení kontraktu u Yamazaki, založil v roce 1934 tento mistr palírník svojí destilerii Yoichi na nejsevernějším japonském ostrově Hokkaidó, jehož podnebí bylo nejblíže tomu skotskému. Původně Masataka založil společnost Dainipponkaju, což bylo v roce 1952 přejmenováno na Nikka Whisky Distilling, druhý největší výrobce japonské whisky v současné době.

Rostoucí popularita Nikka whisky mu umožnila v roce 1969 vybudovat druhou destilerii na ostrově Honšú, poblíž města Sendai. V roce 1979 zemřel tento zakladatel japonské whisky ve věku 85 let a byl pochován na hřbitově poblíž destilerie Yoichi, kde odpočívá i jeho manželka Rita, kterou Masataka poznal při studiích ve Skotsku.

Pokud by Vás zajímalo více o historii, navštivte naší degustaci japonské whisky.

Více o degustaci

Současné japonské palírny

Nahlédněme do současného světa umění palírnictví. Ve vyhlášené destilerii Yamazaki najdete jednu z nejpozoruhodnějších kolekcí destilačních kotlů a zařízení. Yamazaki, stejně jako destilerie Hakushu, patří nadnárodní společnosti Suntory, největšímu výrobci japonské whisky a nápojovému gigantu.

Pokud byste ale hledali spíše řemeslnou palírnu, určitě byste měli zaměřit svoji pozornost na palírnu Chichibu, která zahájila provoz v roce 2007. Ta pro svoji unikátní kolekci produktů je vyhledávána velmi často znalci a „fajnšmekry“.

Nové normy: Organizace Japan Spirit & Liqueurs Makers Association vydala nová pravidla pro označování japonské whisky. Většina výrobců na ně dobrovolně přechází, ačkoli se zatím netýkají všech.

Ať už jste fanoušek a pijan whisky nebo ne, tu japonskou byste si neměli nechat ujít. Stojí za to pro ni žít.

Na zdraví...

P.S. Zemi vycházející whisky prostě musíte ochutnat

Obsah tohoto webu je určen pouze osobám starším 18 let, protože nabízí poukazy na alkoholické degustace a zážitky.
Pokračováním potvrzujete, že vám již bylo 18 let.