Gloria – český kávový likér

Dnes se podíváme na produkt našeho hosta z podcastu Tomáše Mozra. Jedná se o single origin coffee liqueur, který se jmenuje Gloria. Historie kávy, potažmo kávovníku, sahá až do etiopských příběhů. Však první dohledatelné použití kávy ke konzumaci se datuje do 9. století v Etiopii a pravděpodobně i do oblasti dnešního Jemenu. Do Evropy se kafe dostává až na přelomu 16. a 17. století.

Počátkem 17. století se také začaly prosazovat čaj a horká čokoláda v Evropě. V průběhu 18. a 19. století se káva stala jednou z nejdůležitějších obchodních komodit, což vedlo k rozvoji obrovského „kafe businessu" a hlavně masivnímu zakládání plantáží po celém světě.

Gloria je  tzv. Single Origin Coffee Liqueur – to znamená, že zatímco skoro všechny ostatní likéry jsou vyráběny ze směsi různých káv, Gloria je založena na unikátnosti jednoho druhu výběrové kávy z konkrétní oblasti. Název Gloria je inspirován prvním doposud známým písemným popisem kávového koktejlu, který se v roce 1869 objevil v knize Cooling Cups & Dainty Drinks od Williama Terringtona. Café Gloria se skládalo rovným dílem ze silné světlé kávy a koňaku s tím, že cukr se přidával podle chuti.

Základem tohoto hořkosladkého likéru je pomalu macerovaná výběrová káva  Los Lajones z regionu Boquete z Panamy.

Tato káva je 100 % arabica, která byla sklizena v únoru 2023 na farmě Graciana Cruze, nacházející se ve výšce 1800–2000 metrů nad mořem.

Kromě kávy, jejíž původ je jasně deklarován, se jedná o produkt české výroby, a to od procesu pražení v české pražírně výběrové kávy Doubleshot, přes výrobu cold brew podle originální receptury Gloria Spirits, až po finální blending s obilným destilátem a následné lahvování, které se odehrávají v pražské palírně Garage22.

Terroir & limitovaná produkce: Stejně jako u vína, charakter likéru ovlivňuje prostředí, lokalita a konkrétní období sklizně. Gloria klade důraz na vybranou oblast (Panama) a konkrétní sklizeň (2023).

Gloria je jedním z nejméně sladkých kávových likérů na světě. Důležité je si uvědomit, že sladkost kávového likéru je ovlivněna jednak obsahem cukru, ale také mírou alkoholu, a v neposlední řadě kvalitou kávy a způsobem jejího pražení.

1 lahev Gloria (12,5 panáků) obsahuje kofein odpovídající cca 6 espressům - průměrné denní dávce průměrného Itala.

Jak si vychutnat Gloria:

  • Samotný na ledu nebo vychlazený
  • V koktejlech (Gloria Cocktail, Coffee Negroni, Gloria & Tonic)
  • Při přípravě dezertů (např. Arabica Affogato - přelít zmrzlinu likérem)
  • Ve fenomenálním Espresso Martini
 

Na zdraví.

P.S. Dáme kafe?

Obsah tohoto webu je určen pouze osobám starším 18 let, protože nabízí poukazy na alkoholické degustace a zážitky.
Pokračováním potvrzujete, že vám již bylo 18 let.