Česká whisky se probouzí

I když to není ve světě tak známo, jako třeba Jarda Jágr nebo ponožky v sandálech, tak Češi vyrábějí whisky. Ano, je tomu tak.  A je dokonce skvělá. I když tradice tuzemské výroby je mladá a nemůže se tak rovnat se zeměmi, kde se vyrábí již desítky let, i tak si ale zaslouží pozornost a šanci. 

Definice whisky: Nápoj destilovaný z obilí zrající v dřevěných sudech. Tedy je povoleno jen obilí, voda, kvasinky a lihovarnický karamel.

Když se ale koukneme ke kořenům, jsou dohledatelné první značky v 30. letech 20. století. Poté se následně v průběhu minulého století objevovaly a zase mizely další.

Hammer Head - první whisky z palírny Prádlo, založené roku 1924. Původně se zde dělaly pouze ovocné pálenky, a whisky se přidává až mnohem později. Začala se zde dělat whisky pod označením Hammer Head, která vznikla v roce 1989. Tehdy už palírnu Prádlo vlastnila společnost Stock. Původně tato obilná pálenka měla být lahvována pod značkou Printer's. Nakonec vše bylo jinak, a v roce 2010 spatřila světlo světa značka Hammer Head, k níž se váže tajuplná historka o zapomenutých a pak znovuobjevených sudech s whisky. 

Gold Cock - dnes vyráběná ve Vizovicích pod hlavičkou Rudolfa Jelínka. Původně se ale vyráběla v Těšeticích u Olomouce patřící pod Likérku Dolany, a to celé spadalo pod firmu s názvem Seliko, která v roce 2002 zkrachovala. Právě z této palírny pochází další značka, King Barley.

České palírny vyrábějící whisky v roce 2024:

Agnes, Blatná, Chrámce, Dlabka, Fleret, Landcraft, Prádlo, Radlík, Rudolf Jelínek, Svach a TŌSH.

Měli bychom ale určitě zavítat do menších palíren, kde je láska k whisky vidět na první dobrou. Na rozhraní Středočeského kraje a Vysočiny v malebném údolí Ostrovského potoka najdeme palírnu Agnes, která svojí produkcí překvapí nejednoho pijáka. To samé platí o relativně mladé produkci z palírny Radlík v Jílovém u Prahy.  Doporučujeme tam zavítat a ochutnat zdejší tvorbu. 

Destilérka Svach - Old Well - zkušenější hráč na trhu pochází z jihu Čech, kousek od Českého Krumlova. Název „stará studna" odkazuje na starou kamennou studnu, která je z přelomu 18. a 19. století a je propojena se sklepem, kde whisky zraje a vytváří tak unikátní klima ve sklepě. Jejich spíše limitovaná tvorba se zlepšuje každým rokem. Nebojí se experimentovat s nejrůznějšími typy sudů. Stojí tedy za to se rozjet do palírny, kde najdete ještě pivovar, skvělou restauraci, rozlehlý wellness a samozřejmě ubytování. 

 

"Co nás velmi baví na celé české whisky komunitě je jejich soudržnost a přátelství. Jak mezi výrobci, tak mezi odborníky."

Věřte, že každé whisky setkání stojí za to. Určitě tak nechceme opomenout další výrobce, i oni stojí za zmínku a ochutnání.
Ale o nich si budeme povídat zase příště. 

Na zdraví…

P.S. I whiskaři mají svoje dny

Obsah tohoto webu je určen pouze osobám starším 18 let, protože nabízí poukazy na alkoholické degustace a zážitky.
Pokračováním potvrzujete, že vám již bylo 18 let.