0
Your Cart

Jak správně degustovat prémiový alkohol

Protože se náš portál Alkoholog zabývá degustacemi alkoholu, je potřeba si říct, jak na to.

Samozřejmě to tam můžete lupnout na „ex“, ale pokud patříte spíše mezi „fajnšmekry“,  je pár základních rad, jak si daný vzorek lépe vychutnat a možná v něm i něco rozpoznat. Budeme pracovat s myšlenkou, že chcete opravdu daný vzorek poznat, a nejen machrovat před hezkou barmankou/barmanem.

PŘÍPRAVA

SKLO

Samotná degustace

  • Nejdříve se podívejte, jaká je barva daného vzorku, ideálně proti neutrálnímu světlu.
  • Neutopte celý svůj nos ve sklenici. To můžeme dělat s vínem. U vyšších procent alkoholu by nás praštila síla spiritu přes noc a otupila ho. 
  • Dejte si na čas s čucháním ke vzorku. Prozkoumejte vůni pořádně. 
  • Nevypijte vzorek na jednou. Alespoň na 3 doušky. Nechte si trochu času mezi jednotlivými napitími. 
  • První napití pošlete do všech zákoutí Vaší pusy. Ať si ústa přivyknou na chuť vzorku. Druhé napití bude daleko příjemnější a otevřou se Vám všechny chutě. 
  • Nepolykejte vzorek hned. Nechte ho v puse aspoň chvilku. 
  • Mezi jednotlivými napitími daného vzorku to zkuste nezapíjet vodou. Vodu využijte až když přejdete k dalšímu vzorku. Některý alkohol má ještě dlouhou závěrečnou chuť. 
  • Nepřeskakujte mezi rozdílnými chutěmi. Prokládat suché rumy sladkými atd. není dobré. 
  • Degustace by měla vždy jít od suchého spiritu po sladký, od drsného po jemný, od neutrálního po výrazný.

FOODPAIRING

aneb kombinace s jídlem

  • Nejdříve ochutnejte daný vzorek samotný. 
  • Vložit pochutinu do úst doporučujeme mezi druhým a třetím napitím. 
  • Nepijte vzorek přes sousto v puse. Napijte se vzorku. Dejte si sousto do úst, spolknete, vydržteeee a pak se napijte dalšího doušku. 
  • Pokud máte větší jídlo, můžete si daným vzorkem prokládat jednotlivá sousta. Ale i tak platí předchozí bod. 
foodpairing

Nezbývá než Vám popřát na zdraví a užijte si degustaci.

Váš alkoholog

PŘÍPRAVA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *